گیاه حشره خوار و اثر باران!
ارسال شده توسط hakim در شنبه 10 تير 1391 10:04



گل گوزه ای و کمک گرفتن از باران برای شکار حشرات

بر طبق پژوهشی که نتایج آن در مجله پلاس وان منتشر شد، گل گوشتخوار یا گل کوزه ای با همکاری طبیعت در نقش مادر برای شکار طعمه می پردازد.

ادامه متن















گل گوزه ای و کمک گرفتن از باران برای شکار حشرات






بر طبق پژوهشی که نتایج آن در مجله پلاس وان منتشر شد، گل گوشتخوار یا گل کوزه ای با همکاری طبیعت در نقش مادر برای شکار طعمه می پردازد.
بر طبق تحقیقات اولریک بوئر از دانشگاه کمبریج و همکارانش، گیاه گل کوزه ای:
در زبان سنتی از آن با نام گل غم زدا یاد می شود.
این گیاه با استفاده از کلاهک خود که مانند یک صفحه پرتاب برای به دام انداختن حشرات است، حشراتی را که به گل این گیاه، پناه آورده اند را به دام انداخته و شکار خود را به مایع داخل کلاهک گل انتقال می دهد.
نتایج این تحقیقات با استفاده از مشاهدات انجام گرفته بر روی این گل در هنگام شکار بدست آمده است.
بوئر در گزارش خود یادآور می شود، همه چیز با مشاهده پناه گرفتن یک حشره در زیر کلاهک این گل پس از یک باران شدید استوایی آغار شد.
حشره به جای پیدا کردن یک پناه گاه امن و خشک برای استراحت، سرانجام طعمه مایع کشنده داخل گل گشت.
بوئر همچنان اضافه می کند که در مشاهدات قبلی خود متوجه شدیم :
مورچه ها درغیاب باران به راحتی در زیر کلاهک این گل بدون اینکه شکار شوند، حرکت می کنند، کـه در نهایت به این نتیجه رسیدم که باران نقش مهمی در فرآیند شکار، بازی می کند؛
احتمالا با ایجاد لرزش و حرکت فنری در کلاهک منجر به دام انداختن حشره به داخل گل می شود چیزی همانند کار تخته شیرجه در استخر.
پس از مشاهدات مستقیم بر روی گل، دانشمندان تصمیم به بازسازی چنین فرآیندی در محیط آرمایشگاهی گرفتند و به این نتیجه رسیدند که 40 درصد از مورچه ها زمانی به دام می افتند که باران مصنوعی در محیط آزمایشگاه منجر به ایجاد شرایط مطلوب شکار همانند باران طبیعی گردد.
حشرات به علت شکل خاص این گیاه که شبیه حفاظ و چتر است و حالت گول زننده کلاهک ، همچنین ترشح مایع موجود در آن به سمت این گل جذب می شوند.
به گفته دانشمندان نتایج این پژوهش باعث شگفتی آنها شد؛ زیرا این گیاه با ظاهر جذاب و رفتارغیر معمول خود در جذب شکار، هماوره سوژه ای محبوب برای تحقیق بشمار می رفت.
از زمان چارلز داروین، محققان همواره مشغول تحقیق بر روی این گیاه و سعی در پرده برداشتن از اسرار آن بودند.
به گفته بوئر، بدون شک کشف چنین نکته ای درمورد فرآیند شکار این گیاه در قرن 21 باعث کنجکاوی بیشتر ما برای یافتن اسرار گیاهان شگفت انگیز دیگر خواهد شد.


منبع:
mongabay.com
June 15, 2012