چند نکته برای نگهداری خشکبار
ارسال شده توسط hakim در دو شنبه 18 بهمن 1389 8:11

ممکن است برایتان پیش آمده باشد که آجیل ها و تنقلاتی را که در کابینت آشپز خانه نگه داری نموده اید،حشره(پروانه)خورده باشد و یا هنگامیگه در یخچال گذاشته اید،بعد از مدتی طعم اولیه خشکبار تغییر کرده و مزه قبلی خود را از دست داده،همچنین اتفاق افتاده،با وجود اینکه آجیل هایتان را در فریزر نگه داشته اید،اما بعد از گذشت مدتی،طعم و خوراک اولیه خود را ندارند.لذا به شما توصیه میکنیم این مقاله را تا انتها بخوانید و همیشه و در هر مقطعی از سال از خشکبار تازه،تناول کنید.
ادامه متن
منعای لغوی خشکبار :(اسم) میوه های خشک شده است
خشکبار در اصطلاح عامیانه،به سه دسته دانه ها(مغزی جات) ،میوه ها و تخمه جات طبقه بندی میشوند به عنوان مثال :مردم بیشتر پسته،فندق،بادام و کاجو(بادام هندی) رادر مجموعه مغزی جات و کشمش،توت،انجیر،آلو و انواع برگه را در قالب میوه های خشک میشناسند.
اصول نگهداری خشکبار:
همیشه به یاد داشته باشید«خشکبار را باید در جای خشک،خنک و تاریک،نگهداری کرد»
در گذشته،اکثر خشکبار فروشان، محصولات مشتریان را در پاکت های کاغذی،عرضه میکردند،اما امروزه با توجه به اینکه قیمت خشکبار ارزش واقعی خود را بدست آورده و همچنین با افزایش تنوع درنایلون و نایلکس،دیگر مانند گذشته عرضه خشکبار در پاکت صورت نمیگیرد.
مزایای استفاده از پاکت های کاغذی جهت نگهداری خشکبار:
*اگر دقت کرده باشید،با ریختن آب روی پاکت،بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه،سریعا پاکت خشک میشود و اثری از نم و رطوبت در آن نیست.این خاصیت رطوبت گیری و جذب آب توسط پاکت،از مهم ترین علل نگهداری خشکبار در آن است.
*زمانیکه درب پاکت را از بالا تا زده و می بندیم،در واقع برای محتویات داخل پاکت،فضای تاریک را ایجاد میکنیم که سبب کاهش دما در خشکبار شده و از رشد موجودات،جلوگیری میکند.
*خشکباری که در داخل پاکت نگهداری میشود،در معرض الودگی های محیطی قرار نمیگیرد.
*پاکت های کاغذی به خاطر کاغذی بودنشان و همچنین تاریک سازی محیط خشکبار از نور،همواره سرما را در خود نگه میدارند و همیشه خنک هستند
چگونه در منزل محیط پاکت کاغذی را بسازیم؟
بدین منظور بسته به میزان خشکبار یک کارتن را انتخاب نموده و کف ان،روزنامه پهن میکنیم.سپس خشکبار ها را با نایلون در کارتن گذاشته،روی انرا دوباره با ورق های روزنامه میپوشانیم و کارتن را در جای خنک،تراس،انباری یا ایوان میگذاریم.به این صورت،میتوانیم محیطی خشک،خنک و تاریک را برای نگهداری خشکبار،حتی برای یکسال فراهم نماییم.
نگهداری خشکبار در فریزر:
برای فریزر کردن خشکبار ،همیشه دقت کنید که اجیل تان را حتما از نایلون(حتی نایلون های مخصوص فریز) در اورده و در ظروف در بسته قرار دهید.سپس ظروف درب دار محتوی خشکبار را در فریزر نگهداری نمایید.
*علت خروخ خشکبار از نایلون جهت فریز کردن،ناشی از عدم جذب رطوبت فریزر و یا به اصطلاح عامیانه،ممانعت از نم کشیدن خشکبار است،زمانیکه خشکبار را با نایلون در فریزر میگذاریم،نایلون رطوبت فریزر را بصورت یخ،روی خود جمع میکند که این امر موجب تغییر طعم خشکبار میشود.
مزایای استفاده از فریزر،برای نگهداری خشکبار:
*خشکبار فریزری را در هر مقطعی از سال،می توان با همان طراوت اولیه،تناول نمود.
*خشکبار را به مدت طولانی،حتی تا یکسال میتوان،با این روش نگهداری نمود.
*به خاطر سرمای حداقل،خاصیت اولیه خشکبار حفظ میشود و همواره مقوّی ماندن خشکبار،با نگه داری در فریزر در هر مقطعی از زمان و مکان،امکان دارد.
استثناعات خشکبار:
همان طور که در ابتدای بحث اشاره کردیم،خشکبار در اصطلاح عوام به دو دسته مغزی جات،تخمه جات و میوه جات طبقه بندی میشوند.در خصوص نگهداری مغزی جات و تخمه جات،مکانیسم نگهداری بیان شد،اما در خصوص نگهداری آجیل های میوه:نظیر:توت،انجیر،کشمش،مویز،الو،انواع برگه و...روش نگهداری متفاوت است.
این دسته از خشکبار بخاطر بافت فیبری ای که دارند،حتما باید در جای خنک و در معرض رطوبت،نگهداری شوند و چنانچه انها را در فریزر،و یا در تراس و ایوان قرار دهیم،بخاطر سرمای بیش از حد و یا به موجب تبادل هوای فاقد رطوبت،بافت انها خشک،سخت و خشن میشود.
برای نگهداری خشکبار هایی از این قبیل(کشمش،مویز،آلو،انجیر،توت)،ابتدا خشکبار را شسته و سپس در یک دیس یا بشقاب گذاشته و درون یخچال نگهداری کنید.
توت نیازی به شستشو ندارد اما با این حال اگر خواستید توت را بشویید،برای شستن توت،ابتدا توت ها را درون صافی ریخته و آب را بصورت ملایم از روی توت عبور دهید و پس از آبگیری،درون یخپال بگذارید.
حتما دقت کنید که خشکبار میوه(کشمش،مویز،آلو،انجیر،توت)،را در فضای باز در یخچال نگهداری کنید و از کشیدن کاور و یا گذاشتن ظروف روی میوه جات به عنوان درب محافظ خودداری کنید.
کشمش،مویز،آلو،انجیر،توت در داخل یخچال به مرور زمان،نرم می شوند و رطوبت یخچال را هم ه خود نمی گیرند.
چرا خشکبار در داخل کابینت،بیات میشوند؟
آشپزخانه محل پخت و پز است،لذا بیشترین تبادل گرمایی وهمچنین رشد باکتری،در اشپزخانه منزل صورت میگیرد،از انجا که کابینت های امروزی بیشتر از چوب ساخته شده اند،بر اثر گرم شدن به عنوان عایق عمل کرده و گرما داخلی را دیرتر از دست میدهند،بنابراین:با افزایش گرما،خشکبار داخل کابینت بیشتر در معرض فساد قرار میگیرند.از سوی دیگر محیط کابینت باز است و احتمال حضور حشرات را در کنار خشکبار،دو چندان میکند.
اما چند نکته جالب و حائز اهمیت:
گردو:
مغز گردو در داخل نایلون،کدر(سیاه) میشود اما روند تغییر رنگ آن بسیار محسوس است.گردو را باید در ظروف درب دار و حتمأ در فریزر نگهداری نمایید.برای تناول گردو میتوانید گردوی مورد نیاز مصرف سه روزتان،ونه بیشتر!؟را در یک ظرف کوچک و در یخچال نگهداری نکه داشت.
زرشک:
زرشک را باید حتما از نایلون خارج کنید ودر ظرف شیشه ای بریزید،همچنین دور ظرف را با فویل آلومینیومی پبپوشانید.دقت فرمایید زرشک هم به نورحساس است و هم به نایلون،و در ظروف نایلونی و همچنین در حضور نور تغییر رنگ داده و کدر میشود.
حساسیت خشکبار نسبت به دما و رطبت یخچال:
بعضی از خشکبار در یخچال،هویت طعم و رنگ خود را همیشه حفظ میکنند(کشمش،مویز،آلو،انجیر،توت)،اما خشکبار مغز را برای مدت طولانی در یخچال نمیتوان نگه داشت.
*گردو از لحاظ حساسیت به محیط یخچال،تا سه روز در یخچال تازه می ماند.
*فندق و مغز فندق،را تا 6 روز در محیط یخچال میتوان نگهداری نمود.
مابقی خشکبار،نظیر بادام،کاجو،پسته،انواع تخمه جات و ... تا10 روز در محیط یخچال،به صورت تازه وطبیعی،می مانند،اما بیشتر از ده روز،به مرور تغییر رنگ داده و طعم سابق خود را از دست میدهند.
*پسته تازه امساله را نیز تا بیست روز در یخچال،بدون تغییر طعم،می توان نگهداری نمود.